| Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat |
| Autor |
Wiadomość |
fortuna V.I.P.

|
Wysłany: Pią Maj 04, 2007 12:43 Temat postu: Sekty |
|
|
Zawierając nowe znajomości, często nie zdajemy sobie sprawy, jak bardzo to może okazać się tragiczne w skutkach. Na początku są bardzo mili, przyjaźni. Z ochotą słuchają o naszych problemach. Starają się pomóc. Okazują niezwykłe zainteresowanie i są zawsze do naszej dyspozycji. Któż by nie chciał takich przyjaciół, na których można polegać, którzy pomagają nam w rozwiązywaniu trudnych sytuacji. Gdy się zorientujemy w czym tak naprawdę tkwimy, jesteśmy w zasadzie juz osaczeni.
Jak myślisz- dlaczego mimo tak szerokiej wiedzy, ciągle znajdują się osoby wpadające w sidła sekt ?
A może sekta jest czymś dobrym? _________________ Celem nauki nie jest otwieranie drzwi nieskończonej mądrości, lecz położenie kresu nieskończonym błędom. |
|
| Powrót do góry |
|
 |
Reklama
|
Wysłany: Pią Maj 04, 2007 12:43 Temat postu: |
|
|
|
|
| Powrót do góry |
|
 |
Jarzyn Administrator

|
Wysłany: Pią Maj 04, 2007 12:55 Temat postu: |
|
|
Napewno sekta nie jest czymś dobrym ponieważ wykorzystuje zaufanie ludzkie i wykorzystuje ludzi. Na razie nie miałem z nimi do czynienia i mam nadzieję że nigdy nie będę _________________ Krzysztof Jarzyna ze Szczecina - szef wszystkich szefów
 |
|
| Powrót do góry |
|
 |
fortuna V.I.P.

|
Wysłany: Pią Maj 04, 2007 21:15 Temat postu: |
|
|
Znając siebie wiem, że nigdy nie uda się nikomu mnie w nic wciągnąć. Jest niby zasada- nigdy nie mów nigdy, ale w tym wypadku wiem co mówię. Sekty znam pewnie jak wszyscy, albo większość- z filmów, z gazet. Ktoś powie, że film to raczej bajka, ale zawsze zawarta jest w tym jakaś prawda. W zasadzie mechanizm jest jeden- wyszukują osób załamanych, słabych psychicznie. Zastanawia mnie tylko jedno- dlaczego ludzie wierzą, że ktoś , całkiem bezinteresownie może pomóc? Na ile można zrobić pranie z mózgu, że oddają życie dla "wiary". _________________ Celem nauki nie jest otwieranie drzwi nieskończonej mądrości, lecz położenie kresu nieskończonym błędom. |
|
| Powrót do góry |
|
 |
Jarzyn Administrator

|
Wysłany: Pią Maj 04, 2007 21:19 Temat postu: |
|
|
Fortuna a co powiesz o sekcie Cafe u "Jarzyna"  _________________ Krzysztof Jarzyna ze Szczecina - szef wszystkich szefów
 |
|
| Powrót do góry |
|
 |
fortuna V.I.P.

|
Wysłany: Pią Maj 04, 2007 21:27 Temat postu: |
|
|
Ta sekta to ja nie wiem- zgłosić ją na policję . Wciąga i to jak  _________________ Celem nauki nie jest otwieranie drzwi nieskończonej mądrości, lecz położenie kresu nieskończonym błędom. |
|
| Powrót do góry |
|
 |
Ewelisia V.I.P.

|
Wysłany: Pon Maj 07, 2007 14:19 Temat postu: |
|
|
Oooooooo... Ta sekta jest wyjątkowo groźna dla społeczeństwa i pochłania ciągle nowe osoby...     Wszyscy są bezradni... 
A tak na poważnie - tak jak napisała Fortunka, sekty pochłaniają ludzi słabych psychicznie, tak samo zresztą jak nałogi... Jeśli ktoś szuka sensu życia, sekta może okazać się tą "ziemią obiecaną", oczywiście na krótką metę... _________________ Ewelisia ma oczy piwne... Ewelisia OKOCIM spojrzeniu... |
|
| Powrót do góry |
|
 |
sasza-webster Moderator

|
Wysłany: Pon Maj 07, 2007 15:34 Temat postu: |
|
|
Mysle że to nie jest obowiazkiem że sekta w pewnym sensie "porywa" ludzi słabych ona może "porwać" każego nawet jeżeli wam sie wydaje że wy jesteście bezpieczni i im sie tak nie uda łatwo z wami to jesteście w błedzie każdy moim zdaniem kiedyś znajdje sie w dołku który właśnie w tym okresie swojego życia jest uległy na znajomości tego typu wtedy myśli że to są jego przyjaciele i że to oni dają mu ses życia fa im bardziej niż rodzinie a gdy już sie "budzi" jest już najcześciej za póxno...to przykre...    _________________ "Ludzie genialni są podziwiani, bogatym sie zazdrości,potężni budzą strach, ale tylko ludziom z charakterem można zaufać..." |
|
| Powrót do góry |
|
 |
fortuna V.I.P.

|
Wysłany: Pon Maj 07, 2007 17:24 Temat postu: |
|
|
Najpierw muszą być silni, aby ją stworzyć. Werbują słabszych, bo tylko tacy mogą być ulegli. W sumie każdy z nas szuka jakiegoś wsparcia w drugiej osobie. Nie będąc sami czujemy siłę. Jednak czy odnajdujemy w tym sens życia? Czy jest przez to lepiej? Często gorzej. A satanizm? Czym to dla was jest. Dla mnie już sam kult szatana jest największą głupotą. _________________ Celem nauki nie jest otwieranie drzwi nieskończonej mądrości, lecz położenie kresu nieskończonym błędom. |
|
| Powrót do góry |
|
 |
Ewelisia V.I.P.

|
Wysłany: Pon Maj 07, 2007 19:24 Temat postu: |
|
|
Ludzie, którzy szukają czegokolwiek, a nie wierzą, że katolicyzm może coś im dać, czczą innych bogów... A czasem, niestety, szatana... Ale tak na dobrą sprawę - dla nas głupota - dla nich - zgubny sens życia... _________________ Ewelisia ma oczy piwne... Ewelisia OKOCIM spojrzeniu... |
|
| Powrót do góry |
|
 |
India Zawodowiec

|
Wysłany: Pon Maj 07, 2007 22:02 Temat postu: |
|
|
Według mnie sekta porywa ludzi Słabych bez wyrobionego zdania, często również odrzucanych przez innych. Miałam kiedyś styczność z klientka która chciała mnie zwerbować w szeregi ale od początku wyglądała i mówiła dla mnie jak nawiedzona - jej argumenty do mnie nie trafiały.A co do sekty Jarzyna to bardziej Zgromadzenie niż Sekta  |
|
| Powrót do góry |
|
 |
fortuna V.I.P.

|
Wysłany: Wto Maj 08, 2007 18:18 Temat postu: |
|
|
Zgromadzenie które przybiera postać sekty Tylko coś nasz góru nie może nad nami złapać władzy absolutnej Wymykamy mu się spod kontroli  _________________ Celem nauki nie jest otwieranie drzwi nieskończonej mądrości, lecz położenie kresu nieskończonym błędom. |
|
| Powrót do góry |
|
 |
sasza-webster Moderator

|
Wysłany: Pon Maj 28, 2007 16:25 Temat postu: |
|
|
hehe a moim zdaniem do sekty nie wchodzą tzn nie sa wciągniete osoby o słabej wierze mysle ze sa to osoby np bardzo katoliccy jak i zarówno wrażliwi którzy zawiedli sie w jakiś sposób na naszej werze na naszym kościele w takiej własnie sytuacji kiedy osoby sa na skraju załamania bo nie wiedza komu zaufac pojawiają sie włąsnie sekty które na poczatku sa dla Ciebie dobrzy i pomocni a czekają tylko na wyłudzeniuod ciebie pieniedzy lub aby mieć z Ciebie jakies korzysci materialne najczęściej ale sa i takie sekty np Jehowi którzy nie śa arejestrowani jako religia i działają jako sekta oni nie czerpią z tych osób kożyści moim zdaniem to jest zgromadzenie które nie krzywdzi ludzie tam trafiają osoby któr były kiedyś wiernymi oddanymi np katolikami znam pare osób nalezących do zgromadzenia Jehowi ich "wiara" jest na prawde silna ogladałem kiedys reportarz o sektach i było pokazene jak kiedyś ich góru zdjał skarpetki to mało co sie nie pozabijali zeby jej dotknac.... to przykre do jakiego stopnia człowiek może sie poniżc na prawde niektóre sekty robią z ludzi dziekie niedorozwiniete zwierzęta....   _________________ "Ludzie genialni są podziwiani, bogatym sie zazdrości,potężni budzą strach, ale tylko ludziom z charakterem można zaufać..." |
|
| Powrót do góry |
|
 |
manexxl Moderator

|
Wysłany: Pią Cze 08, 2007 16:20 Temat postu: |
|
|
A czy nie uważacie że katolicy to nie sekta z siedzibą w Watykanie??
Że inne religie to też sekty??
Dlaczego akurat katolicyzm to ta jedyna słuszna wiara???
Buddyzm jest starszą religią (najstarszą) a czemu według katolików ich wiara jest tą prawidłową?? Każda religia powstawała jako sekta a po rozrośnięciu się w miarę upływu wieków i 1000 leci powoli ludzie z sekty robią religię. _________________ Ludzie którzy piją są dla mnie niczym....niczym bracia  |
|
| Powrót do góry |
|
 |
fortuna V.I.P.

|
Wysłany: Sob Cze 09, 2007 13:29 Temat postu: |
|
|
Masz dużo w tym racji, tym bardziej że życie uświadamia nas z każdym dniem ile w wierze katolickiej jest zakłamania. Wczoraj akurat czytałam artykuł, jak bardzo władze wyższe ukrywają problem pedofilski jak i samych zwyrodnialców. Nie chcę tu akurat za bardzo na ten temat się rozpisywać, ale z tego co czytałam doznałam szoku. Po drugie kto pamięta lekcje historii, tam też zawarte są prawdy. Ja akurat wyznaje tą wiarę, ale nie jestem fanatyczką. Postępuje w/g własnej zasady i własnego myślenia. Potrafię odróżnić dobro od zła. Mądre słowa od wpajania mi bzdur. Staram się myśleć samodzielnie i nikt mi nie jest w stanie narzucić swojego toku myślenia, no chyba że uznam- że jestem w błędzie. Jednak trzeba mi to udowodnić. _________________ Celem nauki nie jest otwieranie drzwi nieskończonej mądrości, lecz położenie kresu nieskończonym błędom. |
|
| Powrót do góry |
|
 |
manexxl Moderator

|
Wysłany: Nie Cze 10, 2007 21:43 Temat postu: |
|
|
| fortuna napisał: | | Masz dużo w tym racji, tym bardziej że życie uświadamia nas z każdym dniem ile w wierze katolickiej jest zakłamania. |
Niestety ale masz sporo racji. W szkole na religii uczą dzieci że ewa zerwała jabłko z drzewa w raju itd... Wpajają historyjki, oklepane stereotypy (równie dobrze mogliby opowiadać bajki Ezopa)
Niestety kiedy dziecko przeradza się w dorosłą osobę, odkrywając ten dorosły świat zauważa że to czego uczył się na religii, to wszystko jest fikcją.
Ja jestem katolikiem niepraktykującym, nie z wyboru, taka już w Polsce tradycja że dziecko chrzci się i jest tej wiary co rodzice.
| fortuna napisał: |
Staram się myśleć samodzielnie i nikt mi nie jest w stanie narzucić swojego toku myślenia, no chyba że uznam- że jestem w błędzie. Jednak trzeba mi to udowodnić. |
Podpisuję ssię pod tymi słowami w 100%. Po prostu nic dodać i nic ująć  |
|
| Powrót do góry |
|
 |
Reklama
|
Wysłany: Nie Cze 10, 2007 21:43 Temat postu: |
|
|
|
|