Forum Cafe u Cafe u "Jarzyna"

POMOCPOMOC   FAQFAQ   SzukajSzukaj   RejestracjaRejestracja 
 ProfilProfil   Zaloguj się, by sprawdzić wiadomościZaloguj się, by sprawdzić wiadomości   ZalogujZaloguj 

Eutanazja
Idź do strony 1, 2, 3, 4  Następny

Napisz nowy temat   Odpowiedz do tematu    Forum Cafe u "Jarzyna" Strona Główna -> Problemy, dylematy,trudne pytania
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat  
Autor Wiadomość
fortuna
V.I.P.
V.I.P.

PostWysłany: Pią Maj 04, 2007 12:10    Temat postu: Eutanazja Odpowiedz z cytatem

Co myślicie na temat eutanazji?
Czy chory /mowa o skrajnych przypadkach/ ma prawo decydować o swoim życiu lub śmierci?
Eutanazja to dobrodziejstwo, czy niegodna śmierć?
Reklama

Wysłany: Pią Maj 04, 2007 12:10    Temat postu:

Powrót do góry
Jarzyn
Administrator
Administrator

PostWysłany: Pią Maj 04, 2007 12:30    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

Jestem przeciwny eutanazji, według mnie tylko Bóg moze decydowac o zyciu i śmierci
fortuna
V.I.P.
V.I.P.

PostWysłany: Pią Maj 04, 2007 16:53    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

Ja mam odmienne zdanie, dla mnie to jest dobrodziejstwo. Tak się składa, że w mojej rodzinie chorowało kilka osób na raka. Widziałam okrutny ból i tragedię. Wiem jak bardzo ciężka jest to decyzja. ale wiem też , że jeśli by miało mnie spotkać coś takiego i jeśli bym miała dojść do tego stanu, wtedy moim pragnieniem najgłębszym z samego środka serca- jest- pomóż mi, czyli- daj mi umrzeć.

Pewnie powiecie że to strach. Odpowiem - TAK- boję się takiego bólu.

Jarzyn napisał:
Jestem przeciwny eutanazji, według mnie tylko Bóg moze decydowac o zyciu i śmierci

Może i tak, a może to tylko nauka którą w nas wpajano. Wierzę w Boga, ale w tym wypadku niech się nad moją wolą zmiłuje i pozwoli mi odejść. Niech pozwoli podjąć mi samej decyzję o moim życiu. Przyszłam na świat bez własnej woli, więc to niech będzie rekompensata Razz
Jarzyn
Administrator
Administrator

PostWysłany: Pią Maj 04, 2007 18:13    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

To kazdy człowiek który ma dość juz życia może sobie tak powiedzieć - nie chce juz żyć. Jednak my nie decydujemy o tym co nas spotka w życiu. Choroba czy inne doświadczenia mają nas wzmacniać a nie osłabiać. Życie trzeba brać takie jakie jest razem ze wszystkimi radościami oraz smutkami
fortuna
V.I.P.
V.I.P.

PostWysłany: Pią Maj 04, 2007 20:35    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

Jarzyn napisał:
To kazdy człowiek który ma dość juz życia może sobie tak powiedzieć - nie chce juz żyć.

Masz rację że może dojść do takich sytuacji, ale tworząc ustawę- której oczywiście nie ma Very Happy / to takie gdybanie przyszłościowe / musi być zawarte dokładnie w jakich sytuacjach można wystapić z prośbą o eutanazję. Ponieważ mowa jest tylko i wyłącznie o skrajnych przypadkach- inne sytuacje nie mogą wchodzić w rachubę.

Jarzyn napisał:
Choroba czy inne doświadczenia mają nas wzmacniać a nie osłabiać.

Zgadzam się, że doświadczenia powinny wzmacniać. W zasadzie jestem silną osobą. Na szczęście i tak ma być długo- długo jestem zdrowa i mam zamiar też bardzo długo chodzić po tym świecie Very Happy . Wypowiadam się z perspektywy gdybania- co by było, gdyby było i tu odpukać albo odpluć tfffffu Razz . Z takiej perspektywy powstał mój poprzedni post. Można to nazwać tchórzostwem, ale cóż- w takich sytuacjach powiem -tak, jestem tchórz. Tu powinna jeszcze dojść do głosu wiara, gdzie siódme przykazanie mówi nie zabijaj. Jednak nie wszyscy są tej samej wiary i nie wszyscy uznają wobec powyższego te przykazania. Wiem że ja powinnam. Wiem że to się kłuci z tym w co wierzę. Jednak ja tak czuję i nic na to nie poradzę.
India
Zawodowiec
Zawodowiec

PostWysłany: Sob Maj 05, 2007 10:31    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

Łatwo powiedzieć, że osoba cierpiąca powinna uszlachetnić się swoim cierpieniem i znieść je godnie. Pytania brzmieć powinno czy Ty będąc w takiej sytuacji chciałabyś aby godnie pozwolono Ci umrzeć i nie przedłużano Twojej agonii - ja jestem za tym, żebym sama mogła o tym zadecydować kiedy i w jaki sposób mam odejść. Jestem jak najbardziej za eutanazją - To nie jest życie, gdy za Ciebie oddycha pompa tlenowa, a Ty nie możesz nawet podnieść dłoni. Bez pomocy medycyny taki człowiek już dawno by nie żył, to nie jest naturalne, że taka osoba żyje. Można podtrzymywać życie jeśli taka osoba chce tego, ale jeśli nie chce to należy jej pozwolić odejść zgodnie z tym co sama natura by zrobiła.
Powrót do góry
Ogląda profil użytkownika Wyślij prywatną wiadomość
flisak
Super Moderator
Super Moderator

PostWysłany: Sob Maj 05, 2007 10:46    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

Cytat:
To nie jest życie, gdy za Ciebie oddycha pompa tlenowa, a Ty nie możesz nawet podnieść dłoni.

Wtedy mówimy o tzw. uporczywej terapii - można jej odmówić i nie potrzeba do tego żadnej ustawy (tak zrobił choćby Papież). O eutanazji mówimy gdy bez pomocy urządzeń podtrzymujących życie człowiek może dalej funkcjonować (np. gdy człowiek jest całkowicie sparaliżowany lub gdy odczuwa ogromny ból spowodowany np. nowotworem).
fortuna
V.I.P.
V.I.P.

PostWysłany: Sob Maj 05, 2007 17:45    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

Oj Indio, chyba mnie z kimś pomyliłaś Razz bo ja akurat, jestem za eutanazją. Mówię tak, ale tylko w skrajnych przypadkach.

India napisał:
To nie jest życie, gdy za Ciebie oddycha pompa tlenowa, a Ty nie możesz nawet podnieść dłoni. Bez pomocy medycyny taki człowiek już dawno by nie żył, to nie jest naturalne, że taka osoba żyje.

Tylko tu Indio po Twojej wypowiedzi można iść w dwie, a nawet w trzy strony. Pierwsza to ta, o jakiej mówi flisak. Uporczywa terapia. Druga, to podtrzymanie życia w celu transplantacji czy możliwości wyleczenia. Nie zawsze osoba oczekująca przeszczepu jest przytomna. Jednak jeśli rokuje nadzieję na przeszczep lub kolejny po odrzuceniu- jest podłączona pod całą maszynerią i tu jestem jak najbardziej za ratowaniem, a nie za eutanazją. Medycyna jest na takim poziomie, że wie kiedy odłączyć- wie czy mózg żyje czy nie. Kolejne to śpiączka. Często nie wiadomo z jakich przyczyn. W tym wypadku, jeśli nie nastąpią nieodwracalne zmiany w mózgu, to jestem za podtrzymaniem. Nigdy nie wiadomo w jakim momencie można się obudzić. Natomiast jak zaszły, to jestem za eutanazją.
India
Zawodowiec
Zawodowiec

PostWysłany: Sob Maj 05, 2007 22:12    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

Znam termin uporczywa terapia. Chciałam tylko dobitnie określić, że niekiedy medycyna na stara się utrzymać przy życiu ludzi, bez żadnych szans na normalne funkcjonowanie. Nigdy nie powiedziałam, że należy odłączyć wszystkich cierpiących, lub pogrążonych w śpiączce ludzi od aparatury - określiłam tylko to czego ja bym chciała gdybym znalazła się w takiej sytuacji. Wiem dobrze, że nie zniosę bólu fizycznego, a myśl, że ktoś musi mi pomagać w codziennych czynnościach była by dla mnie strasznym ciężarem psychicznym dla tego chciałabym decydować o tym w jaki sposób i kiedy chce odejść. I takie prawo powinien mieć każdy z nas.
Powrót do góry
fortuna
V.I.P.
V.I.P.

PostWysłany: Sob Maj 05, 2007 23:32    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

Wiem że określasz to , co byś sama chciała. Każdy z nas mówi wyłącznie tylko za siebie i swoje odczucia, bo przecież nie możemy narzucić komuś swojej woli, ani myśli. Nie mówię też Indio, że powiedziałaś - że należy odłączyć wszystkich cierpiących- ja tylko poszłam w głąb Twojej wypowiedzi. Rozważam różne przypadki, a jest ich znacznie więcej niż napisałam. Jeśli mowa o eutanazji- warto się pozastanawiać dogłębnie. To ciężka decyzja, aby ustanowić prawo i myślę, że jeśli kiedyś do takich rozmów w naszym rządzie dojdzie- nie będzie to łatwe, aby wszystkich zadowolić.
Guru Tomek
Moderator
Moderator

PostWysłany: Nie Maj 06, 2007 10:15    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

Ja popieram eutanazje , ale dla osob w rzadko spotykanych przypadkach.Janusz Świtaj chce poprosil o eutanazje ,ale gdy dostal prace w pewnej fundacji to sprawa nie jest juz tak naglasniana.W telewizjach nie ma juz nic o eutanazji , bo on narazie o tym zapomnial.Mam nadzieje ,ze medycyna zrobi taki postep ,ze eutanazja nie bedzie potrzebna dla nikogo ! i bedzie to tylko historia ! !!
Powrót do góry
nadoll1
Moderator
Moderator

PostWysłany: Nie Maj 06, 2007 10:17    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

Wg mnie nie powinna być zakazana, bo to tak jakby zakazali rządzić swoim życiem.
Powrót do góry
Ewelisia
V.I.P.
V.I.P.

PostWysłany: Pon Maj 07, 2007 14:10    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

Oki, nawet jeśli zakazana, to w takim razie medycyna w części przypadków jest bez znaczenia, tak?! Jeśli nie zgadzamy się z eutanazją, to należałoby rozumować również odwrotnie - "nie" dla eutanazji to i "nie" dla pomocy człowiekowi, który nie ma szans na przeżycie. Natura przeprowadza selekcję i takie są jej prawa...
sasza-webster
Moderator
Moderator

PostWysłany: Pon Maj 07, 2007 15:39    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

myśle że eutanazja jest słuszna w wyjątkowych przypadkach np kiedy już jest 100% prawdopodobieństwo że osoba nie ma szans a strasznie sie męczy przed śmiercią to moim zdaniem trzeba dać mu umrzeć z godnoscią ludzką bez bólu. A to zastanówcie sie wyobraźcie sobie że jesteście na wojnie wasz najlepszy przyjaciel jest tak ranny jest tak zmasakrowany że zostaje mu góra 3 minuty życia strasznie cierpi i prosi Cie żebyś go zabił i pozwolił mu odejsć w spoczynku bez bólu zabił byś go tak żeby sie nie męczył czy patrzył byś jak umiera z bólu i wykańcza sie na twoich oczach....SadSadSad
Jarzyn
Administrator
Administrator

PostWysłany: Pon Maj 07, 2007 16:41    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

Sasza ja bym nie zabił - byłem przy śmierci kilku osób i wiem jakie to jest cierpienie ale musimy przeżyć to co nam jest pisane. A człowiek poprzez takie cierpienie może bardziej przybliżyć się do Boga - to taki czyściec i szansa na odkupienie swoich grzechów - ja tak to rozumuję.
Reklama

Wysłany: Pon Maj 07, 2007 16:41    Temat postu:

Powrót do góry
Napisz nowy temat   Odpowiedz do tematu    Forum Cafe u "Jarzyna" Strona Główna -> Problemy, dylematy,trudne pytania Wszystkie czasy w strefie CET (Europa)
Idź do strony 1, 2, 3, 4  Następny
Strona 1 z 4
Skocz do: